V kastrolu nebo vyšší pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje, na něm zpěníme drobně nasekaný česnek. Přidáme pokrájené ančovičky, nakrájené olivy, kapary, chvíli restujeme a pak zalijeme nasekanými rajčaty z plechovky. Promícháme a necháme dusit asi 15 minut. Omáčku nesolíme, ančovičky jsou slané až dost. Na závěr do omáčky vmícháme nasekanou zelenou petrželku.
Mezitím si uvaříme špagety na skus. Hotové slijeme, promícháme s připravenou omáčkou. Na talíři posypeme nastrouhaným sýrem.
Poznámky: Jako skoro u každých těstovin můžete dost improvizovat. Základem omáčky jsou ančovičky a nasekaná rajčat. M9sto petrželky lze použít jinou čerstvou bylinku, na posypání jiný sýr, místo feferonky chilli papričku, místo špaget jiné těstoviny.