Začínáme netradičně přípravou omáčky, kterou musíme mít hotovou a vychladlou, abychom do ní dali porce lososa odležet.
Zázvor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Oloupané stroužky česneku prolisujeme. Chilli papričku nasekáme velmi drobně. Přidáme všechny ostatní suroviny na omáčku a metličkou promícháme. Zahřejeme a vaříme zvolna asi 5 minut, až omáčka zhoustne. Necháme vychladnout.
Na pekáček poklademe porce lososa kůží dolů a polijeme omáčkou. Nesolíme, omáčka je slaná dostatečně. Vložíme do trouby vyhřáté na 190 st. C a pečeme asi 15 až 20 minut.
Na talíři přidáme k rybě plátek citronu a vhodnou přílohu. Kromě brambor můžete vyzkoušet i lehce opečenou bagetku, bulgur apod. Takto připravený losos má trochu ostrou pikantní chuť.
zdroj: inspirace z časopisu Albert