Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Křehký jablečný koláč
(vde)
recept číslo: 3634
kjabko.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Těsto:
400 g hladké mouky
60 g cukru
200 g másla
60 až 80 ml studené vody

Náplň:
asi 1 kg jablek, mohou být i padaná
1 citrón
2 lžíce hnědého cukru
100 g mandlí
2 lžíce nastrouhaného zázvoru (čerstvého)
1 lžička skořice

+ 1 žloutek na potření
 

Postup

Nejdříve si připravíme těsto, protože musí v chladnu odležet. Prosejeme mouku,
přidáme cukr, studené na tenké plátky pokrájené máslo a studenou vodu. Těsto rychle zpracujeme rukama. Vodu přiléváme postupně podle potřeby, každá mouka "pije" trochu jinak. Zpracováváme rychle. Výsledné těsto by mělo být hladké. Zabalíme ho a necháme aspoň půl hodiny odpočívat v ledničce.

Na náplň si oloupeme jablka, pokrájíme je na tenké plátky, vložíme do kastrolu a polijeme šťávou z jednoho citronu. Přidáme nastrouhaný zázvor a skořici, podle potřeby ještě lžíci vody a dusíme pod pokličkou asi 10 minut. Jablka by se neměla úplně rozvařit, ale měla by být měkká. Necháme zchladnout.

Kulatou formu na koláč si vytřeme tukem. Oddělíme polovinu těsta, zbytek necháme ještě v ledničce. Z první poloviny si vyválíme tenkou placku, ideálně ve velikosti formy + kousek na okraje. Placku (třeba i částečně stočenou) přeneseme opatrně do formy, rozložíme, přitiskneme, propícháme vidličkou a dáme i s formou zchladnout znovu do ledničky. Zatím si rozpálíme troubu na 200 st. C. Vložíme tam formu pouze s těstem (tj. bez náplně) a necháme 15 až 20 minut péct.

Mezitím si vyndáme zbývající část těsta, rozválíme a rádýlkem nakrájíme na proužky, kterými budeme koláč zdobit na povrchu. Formu vyjmeme z trouby a na teplé těsto rovnoměrně navršíme připravenou jablkovou směs. Posypeme ji plátky mandlí a dvěma lžícemi třtinového cukru. Povrch rovnoměrně poklademe připravenými proužky těsta tak, že vytvoříme mřížky. Povrch potřeme rozšlehaným žloutkem a šup zpět do trouby. Pečeme ještě dalších 15 až 20 minut. Prostě klasicky do zlatova.

Výhody tohoto koláče: Díky pečení nadvakrát je spodní část vždycky dobře propečená. Náplň je díky citrónové šťávě a koření chuťově výrazná. A spotřebujeme padaná jablka.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".