Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Jemné jablkové řezy
(vde)
recept číslo: 3614
jejakol.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Těsto:

450 g hladké mouky

150 g másla

100 g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

1 prášek do pečiva

špetka soli

2 žloutky

100 ml mléka

1 lžíce citronové šťávy





Náplň:

1 kg nastrouhaných jablek

100 g tmavého cukru

100 g ořechů



+ 1 vajíčko na potření
 

Postup

Těsto si připravíme asi 2 hodiny před pečením, protože si musí nějakou dobu odpočinout v chladnu.



Mouku prosejeme do mísy, přidáme moučkový a vanilkový cukr, sůl a prášek do pečiva. Nasucho promícháme. Pak přidáme vlahé mléko a posekané máslo, citronovou šťávu a žloutky. Rychle zpracujeme v hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladnu odpočívat asi dvě hodiny.



Mezitím si připravíme jablkovou náplň. Dobře omytá jablka můžeme (ale nemusíme) oloupat, odstraníme však jádřince. Nastrouháme je na hrubém struhadle. Přidáme cukr, prakticky jakýkoliv svůj oblíbený. Já dávám tmavý cukr a dávám ho sotva polovinu uvedeného množství. Nastrouhaná jablka s cukrem asi 5 minut podusíme, aby trochu změkla a necháme vychladnout. Nakonec do nich zamícháme nasekané vlašské ořechy (nebo třeba slunečnicová semínka). Ořechy také nejsou nutné, ale jsou v tom moc dobré.



Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu rozválíme na velikost plechu a vyložíme jí plech vytřený tukem. Okraje trochu přitiskneme. Na tuto vrstvu rovnoměrně rozprostřeme vlahou jablkovou náplň. Přikryjeme druhou vrstvou těsta, okraje trochu přitiskneme. Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a několikrát propíchneme vidličkou (nebude se nepravidelně nafukovat při pečení). Vložíme do trouby rozehřáté na 185 st. C a pečeme asi 30 až 35 minut.



Poznámka: řezy jsou jemné, měkké, velmi chutné

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".