Těsto si připravíme asi 2 hodiny před pečením, protože si musí nějakou dobu odpočinout v chladnu.
Mouku prosejeme do mísy, přidáme moučkový a vanilkový cukr, sůl a prášek do pečiva. Nasucho promícháme. Pak přidáme vlahé mléko a posekané máslo, citronovou šťávu a žloutky. Rychle zpracujeme v hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladnu odpočívat asi dvě hodiny.
Mezitím si připravíme jablkovou náplň. Dobře omytá jablka můžeme (ale nemusíme) oloupat, odstraníme však jádřince. Nastrouháme je na hrubém struhadle. Přidáme cukr, prakticky jakýkoliv svůj oblíbený. Já dávám tmavý cukr a dávám ho sotva polovinu uvedeného množství. Nastrouhaná jablka s cukrem asi 5 minut podusíme, aby trochu změkla a necháme vychladnout. Nakonec do nich zamícháme nasekané vlašské ořechy (nebo třeba slunečnicová semínka). Ořechy také nejsou nutné, ale jsou v tom moc dobré.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu rozválíme na velikost plechu a vyložíme jí plech vytřený tukem. Okraje trochu přitiskneme. Na tuto vrstvu rovnoměrně rozprostřeme vlahou jablkovou náplň. Přikryjeme druhou vrstvou těsta, okraje trochu přitiskneme. Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a několikrát propíchneme vidličkou (nebude se nepravidelně nafukovat při pečení). Vložíme do trouby rozehřáté na 185 st. C a pečeme asi 30 až 35 minut.
Poznámka: řezy jsou jemné, měkké, velmi chutné