Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Galetka s jablky a ostružinami
(vde)
recept číslo: 3613
galetka.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Těsto:
250 g hladké mouky
120 g másla
1/2 lžičky soli
1 vejce
50 ml studené vody
1 lžička citrónové šťávy

žloutek na potření okrajů koláče

Náplň:
6 jablek
1 hrnek ostružin
krupicový cukr

 

Postup

Příběh tohoto receptu začal tak, že jsem kdesi kouskem oka zahlédla text: " a celé léto moje rodina ujížděla na galetkách". Jelikož to bylo na stránkách, které se zabývají pečením a vařením, vytušila jsem, že by to mohlo být něco dobrého. A taky že jo. Jde o koláč z křehkého těsta z francouzské kuchyně. Dá se plnit nejrůznějšími způsoby - naslano i na sladko. Původní název je galette.

Základem úspěchu je správná příprava těsta. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a na malé kostičky nakrájené hodně studené máslo. Rychle rukama zpracujeme na jakousi drobenku. A pak teprve přidáme hodně studenou vodu, citrónovou šťávu a celé vajíčko. To také rychle zapracujeme. Je lepší, když se suroviny zpracovávají jen krátce, těsto nemusí být úplně hladké. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme v ledničce asi na dvě hodiny odpočinout (ideálně přes noc).

Zatím si připravíme náplň - já jsem použila jablka nakrájená na velmi tenké plátky a ostružiny. Vychlazené těsto rozdělíme na polovinu a z každé části uválíme bochánek. Každý bochánek rozválíme na kruh (síla těsta asi 3-4 mm). Těsto přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Do středu kruhu navršíme náplň z jablek a ostružin, posypeme krupicovým cukrem a volné okraje koláče otočíme nahoru. Potřeme je žloutkem. Koláče vložím do trouby vyhřáté asi na 190 st. C a pečeme asi 45 minut. Délka pečení je dost závislá na tloušťce náplně, koláč by měl být i uprostřed propečený.

Poznámka: Aby byl koláč opravdu křehký, je třeba dodržet pokyny, týkající se studeného másla, studené vody a rychlosti zpracování. Na internetu existuje řada receptů na toto těsto, některé používají i špaldovou a pohankovou mouku. Ty však zatím nemám vyzkoušené.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".