Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Koláč s mákem a tvarohem*
(vde)
recept číslo: 358
kolacmak.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

500 g hladké mouky
100 g cukru krupice
70 g tuku
1 vejce
špetka soli
1 vanilkový cukr
250 ml mléka
20 g droždí

Náplň:
100 g máku
250 g tvarohu
250 ml mléka
3 lžíce strouhanky
3 lžíce rybízového džemu
2 jablka
100 g cukru
1 bílý netučný jogurt
1 vanilkový cukr

Drobenka.
70 g hrubé mouky
70 g cukru
70 g tuku
 

Postup

Hladkou mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli dáme do mísy a nasucho promícháme. Mléko malinko ohřejeme (jen tak, aby bylo vlahé), dáme do něj špetku cukru a rozdrobíme kvasnice, které necháme vzejít. Tuk si rozpustíme a necháme mírně zchladnout. Mléko s kvasnicemi a vlahý tuk přilijeme do těsta a vařečkou vypracujeme hladké těsto, které v míse přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Počítáme s minimální dobou kynutí 2 hodiny - těsto by mělo svůj objem zdvojnásobit.
Zatím se můžeme pustit do přípravy náplní. Na makovou náplň si nejprve umeleme mák. Do kastrolku nalijeme mléko, vsypeme polovinu vanilkového cukru a 50 g cukru krupice a ohříváme na mírném plameni. Přidáme umletý mák, dále zahříváme a mícháme. Mák by se měl asi minutu povařit, ale pozor, prská! Potom ho odstavíme a přidáme do něj rybízovou zavařeninu (radši řidší) a ještě dobře promícháme. Měla by vzniknout středně hustá maková hmota, kterou necháme vychladnout. Základem tvarohové náplně je samozřejmě tvaroh (lépe netučný) a dále přidáme zbývající polovinu vanilkového cukru, 50 g cukru krupice, bílý jogurt, tři lžíce strouhanky a dvě oloupaná a nastrouhaná jablka. Vše zamícháme (případně lehce zašleháme el. šlehačem). Potom si připravíme drobenku rozmačkáním uvedených surovin.
Koláč připravujeme na velkém plechu na pečení, který si vymažeme tukem. Vykynuté těsto na něj rozprostřeme až do krajů (pomáháme si válečkem) a ještě jednou ho přikryjeme utěrkou a necháme alespoň půl hodiny v teplé místnosti kynout. Je to velmi důležité, protože náplně je poměrně hodně a je nutné ji dávat na dobře vykynuté těsto. Poté nanášíme obě náplně střídavě na těsto. Můžeme dělat například šikmé pruhy nebo si jinak barevně s náplněmi vyhrát. Povrch koláče potom posypeme drobenkou a koláč dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Pečeme až okraje koláče dostanou zlatohnědou barvu.

?

Názory čtenárů

Zrovna jsem se pustila do pečení tohoto koláče.Doufám,že se povede.Je to moje premiéra s kynutým těstem.Jen jsem si všimla,že v postupu u těsta,chybí pokyn přidat vajíčko :-)
Martina dne 21.5.2015 10:54:27
vypada krasne,hned zkusim a uz se tesiiiim..
jana dne 24.8.2011 21:09:36
vypada krasne,hned zkusim a uz se tesiiiim..
jana dne 24.8.2011 21:09:21
Moje moravská babička narozená víc než před 100 lety dávala do máku švestková povidla a skořici a myslím,že se to na Moravě dělá dosud.
alenka dne 6.3.2006
Do máku přidávám ještě lžíci pikantní marmelády, ale až je odstaveno z plotny, aby se nepřipáli, sladím taky až potom-ze stejného důvodu. Buchta ale stojí za vyzkoušení. Na obrázku vypadá báječně.
Maj dne 3.2.2006
Další moc dobrý recept na této adrese jen opatrně s tím mlékem do maku.
Stáňa dne 23.9.2005
Už se těším,z australských mufffinů je mi blbě!!!
Není nad českou kuchyni!
E.R.27.4.2005 dne 26.4.2005
Je velice chutná ale náročná na čas.
Kateřina dne 21.9.2004
Zkusila jsem, je výborná. Doma se po ní jen zaprášilo.
Hanka v 9.7.2004 dne 9.7.2004
Není nic lepšího než kynutá buchta s mákem. Vše si jdu koupit a hned večer zadělám.
Martina dne 5.5.2003
Do máku je možno ještě přidat trošku mleté skořice,ať má výraznější chuť, nebo kuru z citronu.Také nastrouhane mandle - velice chutné.
Antalová dne 19.12.2002
asi zkusím - zajímavé, pěkné na pohled a hlavně mám na to chuť. Až na ty kyla....
lisul dne 18.12.2002
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".