Jde o jídlo velmi jednoduché, jeho příprava však zabere dost času. Začínáme zhruba 3 hodiny předtím, než chceme jídlo podávat.
Maso opláchneme, osušíme papírovou utěrkou a pokrájíme na kostky. Oloupeme a pokrájíme cibuli a česnek. Vybereme si vhodný pekáč - kostky masa by měly být pouze v jedné vrstvě. Maso v pekáči osolíme a opepříme a promícháme s pokrájeno cibulí a česnekem. Pekáč s masem přikryjeme alobalem, utěsníme a vložíme do trouby, kde udržujeme teplotu 120 st. C. Při této teplotě ho necháme v troubě dvě hodiny, může být klidně bez dohledu. Z masa se postupně uvolňuje tuk.
Po dvou hodinách maso odkryjeme, promícháme a zvýšíme teplotu v troubě na 200 st. C. Teď už ho hlídat musíme, zhruba po 10 minutách ho kontrolujeme a dobře promícháme. Maso bude na povrchu postupně zlátnout, je hotové asi po 30 minutách.
Během poslední fáze pečení masa v troubě si připravíme přílohy k masu, knedlíky bramborové či houskové a dušené kysané zelí.
Poznámka: výpečky můžeme dělat i z jiných druhů masa - vepřového bůčku nebo naopak z krůtího stehna.