Připravíme si všechny suroviny. Česnek oloupeme, pokrájíme na plátky. Z dobře umytého citrónu nastrouháme kůru a vymačkáme všechnu šťávu. Z feferonky odstraníme semínka a pokrájíme ji. Tuňáka z konzervy rozdělíme na menší kousky.
Špagety uvaříme dle návodu na obalu.
Pokračujeme přípravou citronového oleje. Olivový olej nalijeme na pánev, přidáme máslo a rozpustíme. Přidáme na plátky nakrájený česnek a feferonku. Trochu orestujeme, česnek by neměl zezlátnout. Přidáme nastrouhanou kůru z citrónu a šťávu z celého citrónu. Promícháme a odstavíme ze zdroje tepla.
Uvařené špagety smícháme s připraveným citrónovým olejem, přidáme tuňáka, olivy, kapary a lístky bazalky. Lehce promícháme a podáváme.