Na přípravu těsta v míse smícháme mouku, kypřicí prášek do perníku, cukr a vanilínový cukr. Přidáme vejce, máslo nebo margarín a vypracujeme ručně hladké těsto. Na pomoučené pracovní desce vyválíme těsto o tloušťce asi 4 mm. Pomocí formiček vykrájíme různé tvary a položíme na plech vyložený papírem na pečení.
Sušenky potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky rozšlehaným vejcem a ozdobíme půlkou mandle. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180°C
Horkovzdušná trouba: 160°C
Doba pečení: asi 12 min.
Sušenky necháme vychladnout a uložíme do uzavíratelné nádoby.“
Varianta 2 - viz fotografie:
280 g hladké mouky,
180 moučkového cukru,
1 vejce,
140 g tuku,
vanilínový cukr,
1 lžíce perníkového koření,
Ušleháme vajíčko s cukrem, pak vmícháme mouku promísenou s kořením a nakonec zapracujeme tuk. Hotové těsto dáme na cca půl hodiny do lednice . Pak těsto rozdělíme na několik dílů a vyválíme na 4 mm. Během vyvalování plát těsta zlehka podsypáváme hladkou moukou. Formičkami vykrájíme tvary. Peče se na 165 C cca 12 min s použitím pečícího papíru.