Nejdříve si připravíme těsto. Smícháme mouku se solí, přidáme nasekané máslo a mneme prsty tak dlouho, až vytvoříme něco jako drobenku. Potom přidáváme postupně po lžících vodu a zapracovávám, až vznikne hladké těsto. Těsto rozválíme do velikosti o trochu větší, než je forma. Můžeme použít koláčovou formu, formu na pizzu či větší formu na dortový korpus. Formu vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto do ní přeneseme, přitlačíme ke dnu a k okrajům, případné přesahy ořízneme. Těsto na dně propíchneme na několika místech vidličkou a zasypeme fazolemi (nebo jinou luštěninou), aby se v troubě nenafouklo. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 st. C a pečeme 10 minut. Potom vyjmeme, necháme vychladnout, odstraníme fazole.
Během chladnutí si připravíme náplň. Základní suroviny rozšleháme metličkou, nezapomeneme nastrouhat trochu muškátového oříšku, dodá tomu specifickou chuť. K tomu můžeme přidat například na kostičky pokrájenou opečenou slaninu, nebo pršut natrhaný na menší kousky plus kroužky černých oliv, nebo čerstvý špenát + kousky uzeného lososa apod. Tady se fantazii meze nekladou, prostě přidejte to, co máte rádi. Nebo také to, co potřebujete spotřebovat. Můžete experimentovat i s přidáním bylinek. Důležité je, aby v náplni nebyly větší kousky, koláč se potom hůře krájí. Směs rozprostřeme na předpečený korpus a pečeme v troubě rozehřáté na 180 st. C asi 30 minut.
Tento koláč můžeme podávat teplý či studený (pokrájený na menší kousky).