Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Kachní prsa na zázvoru (bejlík)
(vde)
recept číslo: 3565
bejlik.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

1 kachní prsa s hrudní kostí a kůží
4 stroužky česneku
1 velká cibule
3 cm oddenku zázvoru
200 ml drůbežího vývaru
sůl
 

Postup

Nedávno jsem koupila kachní prsa s kostí tzv. motýlek. A hledala jsem, co z nich udělat dobrého. A našla jsem recept na tzv. bejlík. Snad původně židovský.


Z kachních prsou odstraníme kůži (ale nevyhazujeme!). Lze ji docela snadno stáhnout, pokud ji prsty začneme uvolňovat z boku a směřujeme do středu. Zázvor česnek a cibuli oloupeme. Z polovinu těchto surovin jemně nastrouháme, přidáme sůl, smícháme a vetřeme do kachních prsou. Prsa necháme chvíli odležet v chladnu. Zbytek česneku a cibule pokrájíme na plátky, zbytek zázvoru nastrouháme na okurkovém struhadle.

Kůži vložíme do kastrolu sádlem dolů, zasypeme cibulí, česnekem a zázvorem a necháme nejdříve asi 10 minut změknout na mírném zdroji tepla. Kůže postupně pustí tuk. Pak zvýšíme teplotu a za občasného míchání opékáme asi 10 minut. Jakmile je kůže opečená do zlatova, můžeme ji vyjmout a vyhodit. Už k ničemu nebude. Do kastrolu vložíme kachní prsa masem dolů (a kostí nahoru) a zprudka opečeme. Zalijeme vývarem asi do poloviny výšky masa a vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C. Pečeme půl hodiny, pak snížíme teplotu na 150 st. C a pečeme další půl hodiny.

Než se maso dopeče, je ideální příležitost si udělat přílohu. Nabízím šťouchané brambory a červenou řepu (viz fotografie) nebo dušené červené zelí, ale fantazii se meze nekladou.

Upečené maso vyjmeme z trouby, necháme chvíli odpočinout a trochu zchladnout a pak oddělíme maso od kostí. Oba špalíčky masa pak pokrájíme na plátky. Výpek rozmixujeme a podáváme jako omáčku k masu.

Poznámka: Kromě toho, že je maso křehké, voňavé a dobré, je to hlavně lehká a skoro dietní varianta přípravy kachního masa.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".