Z uzených kuřecích stehen obereme maso a jemně ho pokrájíme. Kosti a kůži nemusíme vyhazovat, uděláme z nich vývar, vychladíme a uložíme třeba v mrazničce pro další potřebu. Na pánvi si rozpustíme trochu másla a opečeme na něm dvě lžíce strouhanky.
Uvařené a vychladlé brambory oloupeme a prolisujeme nebo jemně nastrouháme. Přidáme je k hladké mouce společně se solí a dvěma vajíčky. Vypracujeme těsto, pokud se hodně lepí, můžeme přidat ještě trochu mouky. Větší prkénko obalíme potravinářskou fólií a těsto na ni rozválíme na velký obdélník. Posypeme ho opečenou strouhankou a rovnoměrně i pokrájeným uzeným masem. Za pomoci fólie zavineme, konce fólie zakroutíme. Takto připravený závin vložíme do vroucí slané vody a vaříme 30 minut. Občas závin otočíme na druhou stranu. Po uvaření vyjmeme, odstraníme fólii a krájíme na plátky.
Z kysaného zelí odlijeme přebytečnou tekutinu, přidáme k němu asi 50 ml vody nebo vývaru, trochu přisladíme a dusíme asi 10 minut. Na pánvi si rozpálíme sádlo a na něm pomaloučku osmažíme kolečka cibule. Cibuli vyjmeme a použijeme na ozdobení jídla, sádlo nalijeme do zelí a zamícháme.
Poznámka: Jídlo je docela pracné, ale velmi dobré. Inspiraci jsem našla v jedné ze starých kuchařek.