Základem této polévky je zelený hrášek a vývar. Hrášek můžeme klidně použít mražený, necháme ho jen povolit a začneme ho vařit asi v půl litru vody. Na pánvi rozpálíme trochu oleje a přidáme na menší kostičky pokrájenou cibuli, na plátky pokrájený česnek a hrubě nastrouhanou mrkev. Orestujeme a poprášíme hladkou moukou. Chvíli na pánvi ještě mícháme, pak zalijeme vývarem, dobře rozmícháme a nalijete k vařícímu se hrášku. Osolíme, opepříme a přidáme trochu muškátového květu.
Necháme vařit asi 15 minut, ke konci můžeme vylovit část hrášku a zbytek polévky rozmixujeme. Celý hrášek vrátíme. Až na talíři přidáme do polévky trochu zakysané smetany. Doplnit můžeme tenkými plátky nasucho nebo na troše olivového oleje opečené housky či bagetky.