Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Dort Red velvet
(vde)
recept číslo: 3555
redvelvet.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Korpus:
500 g hladké mouky
220 g másla
500 g cukru krupice
30 g kakaa
4 vejce
2 lžičky vanilkového extraktu
500 ml podmáslí
1 lžička červeného gelového potravinářského barviva
3 lžičky vinného octa
2 lžičky jedlé sody
1 lžička soli

Krém:
500 g Mascarpone
500 g sýra Philadelphia
500 ml smetany ke šlehání
200 g moučkového cukru
2 lžičky vanilkového extraktu
 

Postup

Jde o relativně velký dort (a také dost nákladný) dort. Vyplatí se mít k dispozici silný šlehač a také je třeba mít k dispozici dvě stejně velké dortové formy. Vzhledem k tomu, že korpus by se měl odležet, doporučuji začít s přípravou korpusu o den dříve.

Dortové formy si vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Hladkou mouku prosejeme přes síto do hluboké velké mísy, přidáme kakao a lžičku soli. Nasucho lehce promícháme. V jiné míse vyšleháme nasekané máslo společně s krupicovým cukrem. Jakmile se cukr rozpustí (asi po 5 minutách šlehání), přidáváme postupně jedno vejce za druhým a stále šleháme. Nakonec přidáme do máslové pěny vanilkový extrakt.

V podmáslí důkladně rozmícháme lžičku gelové barvy. Obarvené podmáslí a moučnou směs postupně zašleháváme do máslové pěny (šlehač necháme pracovat na nižší obrátky). Ve skleničce rozmícháme vinný ocet s jedlou sodou, vznikne pěna, kterou musíme rychle zamíchat do těsta.

Těsto ihned rozdělíme do dvou vymazaných dortových forem a pečeme v troubě předehřáté na 175 st. C zhruba 40 minut. Ke konci zkoušíme zapíchnutím špejle, zda je korpus upečený. Po vyjmutí necháme korpusy asi 10 minut ve formě, pak je vyjmeme a necháme vychladnout na mřížce. Úplně vychladlé korpusy zabalíme do potravinářské fólie a necháme je odpočnout alespoň hodinu (ale klidně i celou noc) v lednici.

Na krém nejdříve ušleháme mascarpone s philadelphií, pak přidáme prosátý moučkový cukr a vanilkový extrakt a dobře zašleháme. Zvlášť ušleháme šlehačku do tuha a postupně ji přidáváme do připravené hmoty. Lehce vmícháváme stěrkou.

Korpusy nahoře seřízneme, aby vznikla rovná plocha a přeřízneme na polovic. Korpusy postupně potíráme krémem a skládáme. Na závěr potřeme krémem vršek a boky dortu, uhladíme cukrářskou stěrkou. Odříznuté vršky korpusů prsty rozdrobíme a ozdobíme jimi vršek i spodní část boků dortu.
Inspiraci na tento dort a recept jsem získala na serveru iGurmet. Poznámka: Pokud přemýšlíte nad tím, proč dort není sametově rudý, ale hnědý, přečtěte si náš blog na toto téma.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".