Mleté maso rozprostřeme na dno velké misky. Přidáme velmi jemně nakrájenou cibuli (případně ji nastrouháme) a prolisovaný česnek. Osolíme, přidáme majoránku a jemně nasekanou zelenou petrželku. Nakonec asi 6 hrstí strouhanky. Rukama všechno velmi dobře propracujeme. V případě, že je směs řídká, přidáme ještě strouhanku. Je-li směs velmi hustá, přidáme trochu mléka.
Teprve po dobrém propracování vytvarujeme z masové směsi šišku. Povrch by měl být relativně hladký, beze spár. Přeneseme do pekáče, ve kterém je asi 1/2 cm vody. Masovou šišku potřeme bílkem a povrch poklademe plátky slaniny.
Vložíme do trouby rozpálené na 180 st. C a pečeme asi 1 hodinu.
Vhodných příloh k sekané je řada - brambory v nejrůznějších úpravách, ke studené sekané stačí i krajíc dobrého chleba, hořčice, kyselá okurka.