Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Meruňkový koláč z kynutého těsta
(vde)
recept číslo: 3532
merunkyn.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
70 g cukru krupice
100 g másla
2 žloutky
špetka soli
1 vanilkový cukr
citrónová kůra
25 g kvasnic
250 ml mléka
1 kostka cukru

Na povrch koláče:
800 g meruněk
100 g rybízu
80 g másla
80 g hrubé mouky
80 g moučkového cukru
 

Postup

Jde o klasické kynuté těsto z půl kilogramu mouky. Určitě je již v nějaké receptu popsané, ale komu by se chtělo hledat. Postup uvádím pro přípravu těsta v pekárně.

Začínáme rozpuštěním másla na těsto, protože máslo musí trochu vychladnout, používáme vlahé. Potom si mírně zahřejeme mléko s kostkou cukru. Doporučuji kastrolek, teplotu mléka hlídat, musí být opravdu jen příjemně vlahé. Odstavíme ze zdroje tepla a rozdrobíme do něj kvasnice. Počkáme až vzejdou.

Zatím si připravíme sypké suroviny tj. prosejeme mouku (provzdušní se), přidáme oba cukry, špetku soli a nastrouháme citrónovou kůru. Do pekárny nalijeme vlahý tuk, vzešlé kvasnice a přidáme dva žloutky. Teprve potom přidáme připravené suroviny. Zapneme program těsto a počkáme si, až se těsto zpracuje a krásně vykyne.

Zatím si odpeckujeme omyté meruňky a natrháme si něco kuliček rybízu. Z másla, hrubé mouky a cukru si připravíme žmolenku (posypku). Vykynuté těsto vyjmeme z pekárny, rozválíme na placku velikosti plechu a přeneseme na tukem vytřený plech. Přikryjeme utěrkou a necháme asi půl hodinky znovu kynout. Potom poklademe meruňkami (zkuste řeznou plochou vzhůru), do mezer nasypeme rybíz a celý koláč posypeme žmolenkou. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 st. C a pečeme. Asi po 15 minutách ztlumíme na 175 st. C a dopečeme.

Před podáváním můžeme pocukrovat.

Názory čtenárů

Klasika, která nikdy neomrzí. Těsto jde všelijak upravovat. Např.slunečnicový olej místo másla, mouku zčásti nahradit celozrnnou, špaldovou atp.Ta hlavní chuť meruněk s křupavou žmolenkou se nevytratí. A o tom to je!Kynutý koláč je kynutý koláč. Pomocnice pekárna je k nezaplacení.
tralala dne 4.8.2017 11:36:59
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".