Dýni oloupeme, rozkrojíme, odstraníme zevnitř jadérka a nakrájíme ji na plátky o síle asi 1 cm. Poklademe je na plech vyložený papírem na pečení a trochu pokropíme olivovým olejem. Pečeme v troubě rozpálené na 200 st. C asi 20 minut.
Zatím si oloupeme a pokrájíme cibuli a česnek a nastrouháme kousek zázvoru. V kastrolu rozpálíme trochu oleje a cibuli,česnek a zázvor na něm orestujeme. Přidáme upečenou dýni a společně restujeme ještě chvíli. Potom zalijeme horkým vývarem, osolíme, okořeníme, promícháme a vaříme asi 10 minut. Rozmixujeme do hladka ponorným mixérem, ochutnáme a podle potřeby dosolíme a dokořeníme.
Na talíři přidáme do polévky kopeček bílého jogurtu, posypeme nasekanou pažitkou a slunečnicovými semínky.
Poznámka: Habešino koření je směs koření, obsahujující sladkou papriku, koriandr, česnek, zázvor, římský kmín, bazalku, skořici, kardamon. Místo něj můžete použít i jinou "arabskou" směs koření.