Brambory oloupeme a pokrájíme na kostky. Pokrájíme i hlívu a řapíkatý celer. Pokud použijeme celou chilli papričku, odstraníme stopku a případně i semínka. Vše vložíme do osolené vody a vaříme.
Oloupeme si cibuli a pokrájíme na kostičky. Na másle ji osmahneme, přidáme mouku a promícháme. Když je cibulová jíška hotová, přidáme obojí papriku, lehce ji zamícháme a odstavíme ze zdroje tepla. Nemáme-li chilli papričku, použijeme špetku chilli koření. K jíšce přilijeme trochu vody a metličkou rozšleháme, abychom odstranili hrudky. Vlijeme do vařící polévky a promícháme.
Necháme společně provařit asi 15 minut, podle potřeby dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, případně i nějakou pokrájenou zelenou natí (petrželka, pažitka).