Nejdříve připravujeme těsto na korpus. Cukr, vajíčko a změklé máslo vyšleháme do pěny. Smícháme mouku, prášek do pečiva a kakao, přidáme vyšlehanou směs a vypracujeme těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme asi na hodinu do chladničky.
Mezitím si připravíme dortovou formu o průměru 28 cm. Vytřeme ji tukem na dně i po stranách. Na náplň si nejdříve ušleháme tři vejce s cukrem do pěny. Poté přidáme vanilkový pudink, citrónovou šťávu, tvaroh a mascarpone. Lehce promícháme, aby vznikla stejnorodá směs.
Z vychlazeného těsta oddělíme dvě třetiny, jednu třetinu uložíme ještě na chvíli do mrazáku. Větší kus těsta trochu rozválíme na placku, přeneseme do formy a namačkáme na dno a částečně i na stěny formy. Pokud použijeme formu o uvedeném průměru, je to docela tenká vrstva těsta. Na stěnách formy těsto vymačkáme asi do výše 2 cm. Těsto na dně propícháme vidličkou.
Zapneme si troubu a rozpálíme ji na 180 st. C. Náplň nalijeme do formy, rovnoměrně rozetřeme. Vyjmeme zbytek těsta z mrazáku a na hrubém okurkovém struhadle ho nastrouháme na povrch koláče. Vložíme do trouby a pečeme 50 minut. Poté troubu vypneme, ale koláč necháme ještě dalších 30 minut v troubě.
Koláč chutná báječně vlahý. Náplň je jemná, s rybízem je ve vynikajícím kontrastu.