Nejdříve si očistíme a pokrájíme suroviny. Množství brambor odhadneme podle jejich velikosti i podle toho, jak moc brambor máme v polévce rádi. Žampiony očistíme a pokrájíme na plátky. Samozřejmě v sezoně můžeme použít i jiné čerstvé houby. Cibuli pokrájíme na drobné kostičky, řapíky celeru na půlměsíčky.
Do osoleného vývaru dáme vařit brambory, celerové řapíky a cibuli. Zvlášť na pánvi na troše olivového oleje a másla opečeme plátky žampionů. Ve smetaně rozmícháme hladkou mouku a vlijeme do vařící polévky. Přidáme žampiony, výpek z pod žampionů zředíme vodou a přilijeme také do polévky. Vaříme asi dalších 15 minut.
Na závěr přidáme pokrájenou celerovou nať, polévku podle potřeby dosolíme a okořeníme čerstvě namletým pepřem.