Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Dort ze zkaramelizovaných banánů
(vde)
recept číslo: 3497
banakarad.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Těsto:
250 g cukru krupice
250 g banánů (oloupaných)
15 g másla
175 ml rostlinného oleje
2 vejce
150 g hladké mouky
75 g celozrnné hladké mouky (špaldové)
1 lžička skořice
2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
50 ml bílého jogurtu

Náplň:
500 g bílého smetanového jogurtu
300 g smetany ke šlehání
4 lžíce cukru krupice
1/2 lžičky skořice
 

Postup

Při přípravě tohoto dortu musíme počítat s tím, že začneme nejlépe den předem. Důvodem je skutečnost, že je třeba nechat odkapat z jogurtu tekutinu, a to pár hodin trvá. Jogurt necháme odkapat buď přes plátýnko nebo přes kávový filtr, který umístíme do sítka. Po odkapání by mělo zbýt zhruba 300 g jogurtu. Samozřejmě použijeme kvalitní tučný jogurt třeba řeckého typu.

Dalším krokem, který je třeba udělat předem, je zkaramelizování banánů. Banány oloupeme a nakrájíme na kolečka. Zatím necháme stranou. Do menšího kastrolku si dáme asi 150 g cukru a zalijeme 250 ml vody a dáme vařit. Nemícháme, jen občas trochu kastrolkem zahýbáme. Cukr se začne pomalu rozpouštět, zlátnout a měnit se na karamel. V tomto okamžiku přidáme máslo, promícháme dřevěnou vařečkou a přidáme banány. Teď už stále mícháme, dokud se banány s karamelem nespojí a nezměknou. Odstraníme ze zdroje tepla a necháme vychladnout.

V míse smícháme oba druhy mouky se skořicí, práškem do pečiva a jedlou sodou. Zatím necháme stranou. Celá vejce a zbývajících 100 g cukru vyšleháme do pěny, poté pomalu přiléváme a zašleháváme olej. Přidáme zkaramelizované banány a také zašleháme. Přisypeme moučnou směs a dobře promícháme (také můžeme šlehačem). Nakonec lehce vmícháme jogurt. Vlijeme do tukem vytřené a moukou vysypané dortové formy, vložíme do trouby vyhřáté asi na 170 st. C a pečeme zhruba 40 až 50 minut. Jakmile se na okrajích začne korpus odlepovat od formy, ozkoušíme špejlí, zda je korpus upečený. Vyjmeme z trouby a necháme zchladnout ve formě. Poté opatrně vyjmeme.

Na jogurtový krém ušleháme smetanu ke šlehání s cukrem a skořicí. Jakmile je tuhá, ještě trochu našleháme jogurt a obojí lehce promícháme. Korpus prokrojíme na tři stejně vysoké části. Spodní a prostřední část lehce potřeme rybízovou zavařeninou (jen zaplníme dírky). Poté potřeme krémem a jednotlivé díly korpusu spojíme. Krém rozetřeme i na povrch, ozdobíme podle chuti. Použila jsem lískové ořechy obalené v čokoládě a kakau. Chuťově s tím velmi dobře ladí.

Dort je voňavý, jemný a velmi chutný. Skořice a zkaramelizované banány v něm dělají divy.

Inspirace na stránkách www.bananachocholate.wordpress.com.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".