Takto můžeme zpracovat jablka horší kvality, zvláště pokud máme svou zahradu. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince. Pokrájíme je na plátky nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Pokapeme citrónovou šťávou, podlijeme několika lžícemi vody a dáme dusit. Pokud máme ostružiny, pár jich přidáme, marmeládu nám krásně obarví. Jablek je relativně hodně, použijeme proto kastrol s větším průměrem dna. Jablka dusíme z počátku pod pokličkou, často promícháme, aby se nepřipálila. Jakmile jablka dostatečně změknou a prakticky se rozpadnou, zkusíme, zda je hmota dostatečně hustá. Projedeme hmotu vařečkou, když zůstane viditelná cestička, tak je hustota postačující. Přidáme cukr a vanilkový cukr, citrónovou kůru, asi 1/2 lžičky skořice, mícháme až se cukr rozpustí. Odstavíme ze zdroje tepla, vmícháme ještě rum (2-3 lžíce) a plníme do dobře umytých sklenic. Zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru, dokud marmeláda nevychladne.
Pokud počítáme s rychlou spotřebou v horizontu 2 až 3 měsíců a můžeme mít uloženo na chladnějším místě, nemusíme sterilovat.
Použijeme na koláče, buchty, vdolky - viz recept skořicové vdolky s jablečnou náplní.