Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Ostružinový džem s jablky a badyánem
(vde)
recept číslo: 3484
ostruzdzem.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

více než 1 kg ostružin
3 jablka
1 citrón
2-3 hvězdičky badyánu
500 g želírovacího cukru (2:1)
 

Postup

Začínáme přípravou jablek, oloupeme je, očistíme, pokrájíme a podusíme asi se dvěma lžícemi vody. Když jsou měkká, rozmixujeme je tyčovým mixérem. Budou jakýmsi doplňkem ostružinové zavařeniny. Pokud chceme mít ostružinovou zavařeninu bez zrníček, musíme je nejdříve odstranit. Já to dělávám na starém mlýnku na ovoce, kde jedním otvorem vycházejí zrníčka, druhým odtéká šťáva. Jistě jsou i modernější zařízení.... Nebo můžete ostružiny posypat několika lžícemi cukru a nechat do druhého dne odležet. A potom propasírovat přes síto.

Připravíme si dobře vymyté skleničky na zavařeninu (ideálně menší, používám ty po opočenském jogurtu).

Ostružinovou šťávu dáme do silnostěnného kastrolu, přidáme rozmixovaná jablka, šťávu z jednoho citronu a dvě hvězdičky badyánu. Přimícháme i želírovací cukr a za stálého míchání přivedeme do varu. Vaříme minimálně ještě dalších pět minut, stále mícháme. Odstavíme, sebereme případnou pěnu z povrchu zavařeniny. Vyjmeme hvězdičky badyánu. Horkou zavařeninu opatrně naléváme do skleniček, každou skleničku ihned uzavřeme a překlopíme dnem vzhůru. Po zchladnutí uložíme zavařeninu do chladna a temna.

Z uvedeného množství jsem udělala asi 10 malých jogurtových skleniček zavařeniny. Ideální na vánoční cukroví, nebo jen tak na chleba s máslem.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".