Řecký salát není žádný objev, ale zajímavý je na tomto receptu způsob přípravy. Je lepší, když si ho připravíte s časovým předstihem a necháte odležet v chladnu. Tento časový náskok se vám může hodit. Salát si připravíte třeba večer a druhý den si ho vezmete do práce k obědu.
Na salát si samozřejmě nejdříve připravíme všechnu zeleninu - očistíme, opláchneme, nahrubo pokrájíme. Olivy necháme odkapat. Na zálivku ušleháme metličkou olivový olej s citrónovou šťávou, špetkou soli a mletým pepřem. Zálivku nalijeme na dno každé sklenice. A pak už vršíme jednotlivé suroviny - žulutou papriku, zelenou okurku, červenou cibuli, rajčátka, olivy a nakonec nadrobený balkánský sýr. Sklenici uzavřeme a uložíme do chladna. Zálivka zůstává stále na dne, sklenici neotáčíme ani s ní netřeseme.
Teprve před jídlem vyklopíme obsah sklenice do misky a promícháme. Pokud potřebujeme k salátu něco jíst, tak si můžeme udělat pár topinek.