Panenku si nakrájíme na plátky silné asi 2,5 cm. Hranou dlaně každý plátek poklepeme, trochu se roztáhne. Pokud máme čas, asi 2 lžíce olivového oleje s mletým pepřem, maso olejem obalíme a necháme v chladnu marinovat asi 2 hodiny.
Vlastní příprava je rychlá, takže předem připravujeme přílohu k masu. Vhodné jsou brambory - třeba pečené nebo šťouchané. Také si očistíme cibulky a pokrájíme je na kolečka. Pokud jsou kapary velké, rozkrojíme je na polovinu. A připravíme si bílé víno, abychom ho měli po ruce (a neotvírali ho v okamžiku, kdy ho potřebujeme).
Na pánvi rozpálíme asi 3 lžíce olivového oleje a maso na něm po obou stranách rychle opečeme. Vyjmeme z pánve, ale udržujeme v teple. Tj. dáme ho na nahřátý talíř nebo misku a přikryjeme. Nebo vložíme do mále vyhřáté trouby a přikryjeme. Na pánvi na výpeku lehce osmažíme pokrájenou cibulku, poté přidáme kapary a stále mícháme. Výpek se přichytí ke dnu, ale jakmile nalijeme víno, tak se mícháním uvolní. Ztlumíme, prakticky většinu vína necháme odpařit.
Cibulkovo-kaparovou směs navršíme na maso. Můžeme doplnit čerstvou zeleninou podle sezóny nebo zeleninovým salátem.
Poznámka:
Je to rychlé, jednoduché, lehké.