Česnek oloupeme a pokrájíme na tenké plátky. Z chilli papričky odstraníme semínka a jemně ji nasekáme. V kastrolu rozpálíme trochu oleje a česnek a chilli papričky na něm orestujeme. Jakmile se rozvoní, přidáme mleté maso, osolíme, posypeme mletou paprikou a opečeme. Mícháme a zároveň rozmačkáme hrudky masa. Sekaná rajčata rozmixujeme ponorným mixérem na kaši a přilijeme k masu. Promícháme a vše dusíme pod pokličkou asi 10 minut. Poté přidáme fazole (bez tekutiny, promícháme a necháme společně dusit. Nakonec přidáme cuketu nakrájenou na větší kousky. Ta se dusí nejkratší dobu, stačí asi 5 minut.
Mezitím si připravíme nachos tak, že pokrájíme každou tortillu na 10 dílů, posypeme nastrouhaným čedarem a vložíme do trouby zapéct, až sýr zezlátne.
Pokud máme menší zapékací misky, vytřeme je trochu olejem a připravenou masovou směs do nich rozdělíme. Jinak rozložíme do větší zapékací misky, posypeme strouhaným čedarem a dáme asi na 3 až 5 minut pod plně rozpálený gril.
Zapečené maso až na stole posypeme nakrájenými rajčaty a jarní cibulkou. Několik nachos zapíchneme do každé misky a podáváme.
Poznámka:
Jídlo je pálivé, není vhodné pro děti. Jak moc pálí, to záleží na chilli papričce, jakou použijete. Je to báječná kombinace horkého a pálivého jídla s chladivými rajčaty a osvěžující cibulkou.