Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Hovězí na zázvoru
(vde)
recept číslo: 3448
honzaza.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

700 g zadního hovězího masa
1 cibule
50 g anglické slaniny
olej
sůl
2 lžíce oleje
2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
4 stroužky česneku
1/2 lžičky sladké papriky
šťáva z 1/2 citrónu
 

Postup

Maso opláchneme, osušíme a necháme v celku. Smícháme jemně nastrouhaný čerstvý zázvor, prolisovaný česnek, citrónovou šťávu, mletou papriku a dvě lžíce oleje. Touto směsí potřeme maso po všech stranách a necháme odležet v chladnu alespoň hodinu (ale třeba i přes noc).
Na pečení v troubě si rezervujeme alespoň dvě hodiny, doba tepelné úpravy je závislá na kvalitě masa. Pokrájíme si jemně cibuli a slaninu, obojí promícháme a nasypeme na dno pekáče. Maso necháme na pánvi na olej tzv. zatáhnout, tj. opečeme ho rychle po všech stranách a přemístíme do pekáče. Pokud nám zbyla část marinády, nalejeme ji na maso a maso také osolíme. K výpeku na pánvi přilijeme trochu vody, promícháme a také přidáme k masu. Pekáč přikryjeme alobalem a maso pečeme v troubě při teplotě asi 190 st. C. Občas se podíváme pod alobal, zda maso není na suchu a v případě potřeby podlijeme. Při kontrole poléváme maso výpekem, aby nevysychalo.
Jakmile je maso měkké, odstraníme alobal a necháme ho ještě několik minut v troubě zezlátnout. Vyjmeme, necháme chvíli tzv. vydýchat. Před podáváním krájíme na plátky.
Pokud použijeme jako přílohu brambory, šťouchané brambory či bramborovou kaši, podáváme obvykle jen se šťávou z pod masa. Chceme-li použít jako přílohu knedlíky či rýži a mít k tomu omáčku, šťávu z pod masa zahustíme lžičkou škrobové moučky rozmíchané ve dvou lžících vody a chvilku povaříme.

Poznámka:
Je to sice klasika, jejíž příprava chvíli trvá. Ale pokud vám nevadí, že musíte občas kontrolovat maso v troubě, můžete u toho dělat i něco jiného...

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".