Maso opláchneme, osušíme a necháme v celku. Smícháme jemně nastrouhaný čerstvý zázvor, prolisovaný česnek, citrónovou šťávu, mletou papriku a dvě lžíce oleje. Touto směsí potřeme maso po všech stranách a necháme odležet v chladnu alespoň hodinu (ale třeba i přes noc).
Na pečení v troubě si rezervujeme alespoň dvě hodiny, doba tepelné úpravy je závislá na kvalitě masa. Pokrájíme si jemně cibuli a slaninu, obojí promícháme a nasypeme na dno pekáče. Maso necháme na pánvi na olej tzv. zatáhnout, tj. opečeme ho rychle po všech stranách a přemístíme do pekáče. Pokud nám zbyla část marinády, nalejeme ji na maso a maso také osolíme. K výpeku na pánvi přilijeme trochu vody, promícháme a také přidáme k masu. Pekáč přikryjeme alobalem a maso pečeme v troubě při teplotě asi 190 st. C. Občas se podíváme pod alobal, zda maso není na suchu a v případě potřeby podlijeme. Při kontrole poléváme maso výpekem, aby nevysychalo.
Jakmile je maso měkké, odstraníme alobal a necháme ho ještě několik minut v troubě zezlátnout. Vyjmeme, necháme chvíli tzv. vydýchat. Před podáváním krájíme na plátky.
Pokud použijeme jako přílohu brambory, šťouchané brambory či bramborovou kaši, podáváme obvykle jen se šťávou z pod masa. Chceme-li použít jako přílohu knedlíky či rýži a mít k tomu omáčku, šťávu z pod masa zahustíme lžičkou škrobové moučky rozmíchané ve dvou lžících vody a chvilku povaříme.
Poznámka:
Je to sice klasika, jejíž příprava chvíli trvá. Ale pokud vám nevadí, že musíte občas kontrolovat maso v troubě, můžete u toho dělat i něco jiného...