Bílý chřest musíme nejdříve oloupat. Loupeme celý povrch od spodu pazochu asi až 2 cm pod hlavičku. Oloupaný chřest svážeme bílou nití do svazku, hlavičky na jedné straně a vložíme do vařící vody, do které jsme přidali lžíci másla, lžičku soli, trochu cukru krupice a lžíci citrónové šťávy. Hlavičky necháme z vody vykukovat, stačí je vařit v páře. Vaříme asi 7 minut. Poté vyjmeme, propláchneme studenou vodou, necháme okapat a osušíme v utěrce.
Zapékací misku vyložíme šunkou (anglickou slaninou). Na šunku narovnáme uvařený chřest, poklademe plátky másla a nahoru dáme plátky sýra. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 st. C a zapékáme asi 10 minut.
Podáváme teplé. Ozdobíme jemně nasekanou natí pórku (pažitky, petrželky), přidáme pokrájené rajče. Pokud potřebujeme přílohou, použijeme pečivo.