Začínáme přípravou těsta. Do mouky přidáme nasekané tuhé máslo, vejce a cukr a rychle rukama zpracujeme na těsto. S těstem pracujeme rychle, ideální je, když máslo zůstane tužší. Vytvoříme z těsta bochánek, vložíme do mikrotenového sáčku a dáme na půl hodiny do ledničky vychladit.
Na náplň nejdříve ušleháme tvaroh s cukrem a vejci. Zvlášť ušleháme smetanu ke šlehání a tuhou zamícháme lehce do tvarohu. Formu (například větší dortovou nebo na kulatý koláč) si vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou). Troubu si dáme vyhřát na 180 st. C. Těsto rozválíme do tvaru formy (nebo ho podle tvaru formy vytvarujeme rukama přímo na dně formy). Na okrajích trochu zvedneme (vytvoříme kraj). Na něj rozprostřeme tvarohovou náplň a posypeme drobným ovocem třeba i zmraženým. Pokud nemáme ovoce, můžeme použít třeba rozinky namočené v rumu nebo sušené brusinky.
Vložíme do trouby a pečeme asi hodinu. Ke konci povrch koláče přikryjeme papírem na pečení nebo kouskem alobalu, aby příliš nezhnědl.