Nezbytnou surovinou na toto typicky velikonoční jídlo jsou výhonky mladých kopřiv. Další surovinou je uzené maso, které dáme asi na 20 minut povařit do vody, poté vyjmeme a necháme vychladnout. Připravíme si dost velkou misku nebo jinou nádobu, ve které budeme dělat směs na nádivku.
Housky nakrájíme na kostičky, na stejně velké kostičky nakrájíme i uzené maso. Kopřivy posekáme. Žloutky oddělíme od bílků a rozšleháme je s polovinou mléka. Do druhé části mléka zamícháme krupici a necháme změknout. Nakrájenou housku zalijeme vývarem. Pozor, nesmí ho být moc, jen tolik, co se do housky vsákne. K tomu rozdrobíme kvasnice a vše promícháme. Přidáme maso, nasekané kopřivy prolisovaný česnek, vejce s mlékem a mléko s krupicí, postrouháme muškátovým oříškem, opepříme, osolíme a zlehka promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.
Formu (malý pekáč) vytřeme tukem a vysypeme strouhankou. Hmotu do ní nalijeme a urovnáme. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a pečeme, dokud na povrchu nezezlátne. Odzkoušíme špejlí, pokud se nelepí, můžeme vyjmout z trouby a nechat vychladnout.
Příprava je trochu pracnější, ale tato nádivka je skvělá a nadýchaná díky přidanému droždí. Nádivka je dobrá vlahá, ale i studená.