Kroupy si den předem namočíme a druhý den uvaříme v osolené vodě do měkka. Trvá to asi 40 minut. Poté je zcedíme. Hrášek vyjmeme z mrazáku a necháme povolit. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. V kastrolu rozpustíme sádlo a na něm zpěníme cibuli. Přidáme kroupy, rozdrcený česnek, hrášek, sůl, mletý pepř a sušené oregano. Promícháme a necháme prohřát.
Používáme jako přílohu k uzenému či vepřovému masu. Dobře se k tomu hodí kyselá okurka, na kterou jsem při fotografování zapomněla.
Poznámka:
Příprava krup je trochu zdlouhavější, ale ověřila jsem si, že se dají uvařené a vychladlé kroupy dobře uchovat v mrazničce (v uzavřené plastové krabičce). Po vyjmutí z mrazničky rychle povolí jako hrášek a je možné je v krátké době připravit. Ti, co k nim nechtějí maso, je mohou kombinovat třeba s houbami.