Jde o jednoduchou polévku, pro nás trochu nezvykle hustou. Do hrnce dáme trochu oleje (sádla) a orestujeme na něm pokrájenou červenou cibuli a česnek. Přidáme sekaná rajčata (pozor, vezměte konzervu bez přidaného koření) a rajčatový protlak. Osolíme, opepříme. Přilijeme asi 1/4 l horké vody a chvíli povaříme. Potom vezmeme ponorný mixér a částečně (nebo úplně) rozmixujeme. Na závěr přidáme lžíci citrónové šťávy.
Mezitím jsme si pokladli na plech vyložený pečícím papírem a lehce potřený olejem (sádlem)plátky rohlíků nebo jiného bílého pečiva. Ty opečeme v troubě rozehřáté na 180 st. C a v závěru posypeme svým oblíbeným nastrouhaným sýrem. Můžeme je posypat mnohem více, než je na obrázku.
Polévku nalijeme do talíře, posypeme nasekanou zelenou natí a poklademe krutony. Hned jíme, protože křupavé krutony jsou nejlepší. Pokud máme u stolu loudaly, necháme jim krutony zvlášť na talířku, ať si je do polévky vloží sami.
Poznámka:
Množství přilité vody je orientační, záleží na tom, jak chcete polévku hustou.