Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Jednoduchý narozeninový dort
(vde)
recept číslo: 3394
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

5 vajec
100 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
100 g mletých ořechů (vlašských)
5 lžic vlažné vody

Krém:
140 g změklého másla
1 čokoláda (na vaření)
100 g moučkového cukru

džem na naplnění

mandlová hmota na potažení
 

Postup

Jelikož jde o dort s krémem, dá to přece jen trochu práce a je dobré si to trochu naplánovat předem. Příprava korpusu je opravdu jednoduchá. Celá vejce, cukr a vlažnou vodu dáme do šlehače a šleháme asi 5 minut. Výsledkem má být relativně hustá sladká vaječná pěna, při šlehání zůstávají za metlou rýhy.

Tuto pěnu lehce smícháme s moukou a mletými ořechy, nalijeme do dortové formy, uhladíme a vložíme do trouby vyhřáté na 160 st. C. Pečeme asi 40 minut. Odzkoušíme špejlí, zda je korpus hotový, vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

Na krém si rozpustíme v hrnečku nad párou nalámanou čokoládu. Zatím třeme máslo s cukrem, do utřené pěny postupně přidáváme vlahou čokoládu. Výsledkem by měl být lehký čokoládový krém.

Korpus podélně rozřízneme, vrchní (většinou méně rovnou) část dáme dolů. Potřeme ji nějakým pikantním džemem (použila jsem ostružinový) a poté vrstvou krému. Přiklopíme druhou částí korpusu, přitiskneme a urovnáme. Nejdříve potřeme krémem boky, poté povrch dortu. Takto rozpracovaný dort necháme v ledničce vychladnout (dvě nebo více hodin).

Poté na troše solamylu rozválíme mandlovou potahovací hmotu tak, aby byla o dost větší, než je průměr dortu. Hmotu pomocí válečku přeneseme na dort, na povrchu uhladíme (například skleničkou), u paty dortu ořízneme (například rádýlkem). Ze zbytku hmoty vytvoříme dvě "šňůrky", které zkroutíme a použijeme na ozdobu.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".