Množství zeleniny jsou orientační, vhodné na vyzkoušení receptu. Poté si je jistě přizpůsobíte podle toho, k jakému účelu budete zeleninu připravovat.
Začínáme přípravou lilku, protože ten se musí nejdříve tzv. vypotit, aby se odstranila hořkost. Nakrájíme ho na plátky o síle asi 1 cm, posolíme a necháme stát. Po několika minutách se na povrchu vytvoří kapky, které odsajeme ubrouskem. Také ostatní zeleninu si očistíme a nakrájíme na větší kusy.
Na pánvi rozpálíme olej a pokrájenou zeleninu na něm opečeme. Měla by zůstat křupavá (nikoliv beztvará). Vyjmeme ji z pánve a dáme do větší mísy. Osolíme (nejlépe hrubozrnnou solí), opepříme a zakápneme octem balzamico. Velmi lehce promícháme.
Používáme teplé jaké přílohu třeba k masu, ale i samostatně. Někdo má rád tuto zeleninu studenou, ba dobře vychlazenou. V tomto případě se často doplní ještě posekaným česnekem.