Začínáme přípravou chřestu. Důležité je odkrojit spodní dřevnatou část. Bývá v délce 2 až 4 cm, kde tato část končí, zjistíte, když ji zkusíte odlomit. Zbývající část chřestu oloupete skoro až ke špičce. Tento návod jsem našla na obalu bílého chřestu, který jsem na přípravu použila. Mezitím si dáte vařit asi litr vody se lžičkou soli, lžičkou medu a na kolečka nakrájeného citrónu i s kůrou. Když se voda vaří, necháme ji povařit asi 5 minut a pak teprve vložíme chřest. Ten vaříme asi 8 až 10 minut, aby byl tzv. na skus. Nemám zkušenosti, tak jsem ochutnávala.
Mezitím si na pánvi rozpustíme polovinu másla a opečeme na něm strouhanku do zlatova. Zbytek másla rozpustíme.
Okapaný chřest naservírujeme na talíře, posypeme osmaženou strouhankou a polijeme rozpuštěným máslem.
Poznámka:
Je jedno, zda použijete chřest zelený, bílý nebo obojí. Toto množství surovin stačí na 2 porce.