Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Koláč s ornamentem
(vde)
recept číslo: 3352
kornam.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

450 g polohrubé mouky
50 g cukru
30 g droždí
špetka soli
200 ml mléka
2 žloutky
3 lžíce másla

Náplň podle chuti
(Nutella, tvaroh, povidla, mák, ořechy)
 

Postup

Prakticky jde o koláč z klasického kynutého těsta. Takže začneme rozpuštěním másla, které se použije vlahé. Mírně také zahřejeme mléko se lžičkou cukru, do vlahého mléka rozdrobíme droždí a necháme nakynout. Protože pro přípravu kynutého těsta používám domácí pekárnu, dále popisuji v jakém pořadí se suroviny vkládají do pekárny. Nejdříve nalijeme vlažný tuk, mléko se vzešlými kvasnicemi a přidáme dva žloutky. Bílky si odložíme, budeme s nimi potírat koláč před vložením do trouby. Poté přidáme mouku, cukr a špetku soli. Pekárnu nastavíme na program "kynuté těsto" a necháme ji pracovat.

Zatím si můžeme připravit náplň prakticky stejně jako do buchet. Já jsem použila ořechovou nádivku od firmy Labeta. Mám ji vyzkoušenou, je opravdu dobrá. Plech na pečení si vyložíme pečícím papírem.

Hotové těsto z pekárny rozdělíme na 4 kusy, z každého vyválíme kuličku a tu rozválíme na kulatý plát o síle asi 4 až 5 mm. Podle talíře vykrojíme pravidelný kruh a přeneseme opatrně na plech. Povrch potřeme nádivkou. Další vrstvu tvoří opět kruh vykrojený z těsta, opět potřeme nádivkou. Třetí vrstvu uděláme stejně. Pouze poslední čtvrtá vrstva zůstane nahoře nepotřená. Uprostřed si lehce naznačíme kroužek skleničkou (uvnitř se nebude krájet). Na vrchu koláče si naznačíme 16 stejných dílů a od kraje otisku skleničky do kraje koláče překrojíme všechny vrstvy. A potom nastává to hlavní kouzlo. Uchopíme dva díly vedle sebe a přetočíme je směrem dovnitř o 180 stupňů. A stejně to uděláme s dalšími dvojicemi. Na povrchu tak vznikne ornament ve tvaru květiny.

Povrch potřeme rozšlehaným bílkem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C. Pečeme do zlatova. Před podáváním můžeme pocukrovat.

Poznámka:
Málokdo vyrobí asi dokonale kulaté a stejně velké placky. Z těsta, co se ořízne se mohou vytvořit rohlíčky a upéct spolu s koláčem.
Po kliknutí na Další u velké fotografie si můžete zobrazit i další fotografie toho, jak moučník postupně vzniká. Moučník jsem nevymyslela sama, je to hit poslední doby na internetu. Ale vyzkoušela jsem ho, upekla a nafotila.

Názory čtenárů

To bych mohla vyzkoušet na velikonoce. Doprostřed ďolík, do něj vejce a bude paráda.
Inka dne 8.4.2014 12:38:37
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".