Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Staročeská vepřová kýta
(vde)
recept číslo: 3274
starokyta.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

800 g vepřové kýty
1 cibule
3 lžíce sádla
1 lžíce medu
1 lžička zázvoru
1 lžička mletého kmínu
1 lžička bramborového škrobu
6 stroužků česneku
sůl
 

Postup

Vepřové kýtu opláchneme, osušíme a ponecháme v celku. Potřeme ji prolisovaným česnekem se solí a posypeme mletým zázvorem a drceným kmínem. V kastrolu rozpálíme 3 lžíce sádla a takto připravenou kýtu na něm rychle opečeme po všech stranách. Podlijeme teplou vodou (asi 1 cm v kastrolu), přiklopíme pokličkou a dále pečeme v troubě. Občas kontrolujeme, maso otočíme, polijeme a v případě potřeby podlijeme teplou vodou.

Teprve teď přijde na řadu cibule. Tu oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Ke konci pečení ji přidáme k masu. Zároveň maso potřeme na celém povrchu tekutým medem a dále ho necháme v troubě již odkryté. Cukr v medu na povrchu masa zkaramelizuje a vytvoří dobrou kůrčičku.

Hotové maso z kastrolu vyjmeme a dáme stranou. Do výpeku s cibulí přidáme podle potřeby trochu teplé vody a ponorným mixérem rozmixujeme. Zahustíme škrobem rozmíchaným v troše vody. Nebo můžeme zaprášit lžící hladké mouky. Zahušťujeme-li moukou, musíme šťávu nechat ještě alespoň 10 minut provařit.

Maso krájíme na plátky a podáváme polité zahušťěnou šťávou z pod masa. Vhodnou přílohou je bramborová kaše.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".