Tato dobrota má jedinou nevýhodu. Je třeba si nechat čas na marinování lilku (3 hodiny nebo i přes noc). Omytý lilek nakrájíme na silná kolečka, každé posypeme trochu solí po obou stranách a necháme tzv. vypotit. Na řezných plochách se po chvíli vytvoří kapky tekutiny, které odsajeme papírovou utěrkou. Kolečka otočíme a po chvíli opakujeme. Tímto postupem se odstraní hořkost lilku.
Do mělké misky si připravíme marinádu z několika lžic olivového oleje, 3 stroužků prolisovaného česneku, šťávy z jednoho citronu a lžičky provensálského koření. Vše rozmícháme.
Kolečka vypoceného lilku pečeme v pánvi, ve které jsme rozpálili olivový olej. Pozor, pokud lilek vložíme do málo rozpáleného oleje, tak ho hodně nasaje. Po obou stranách opečený lilek vyjmeme, necháme trochu zchladnout a vložíme do marinády. Misku překryjeme potravinářskou fólií a vložíme do ledničky alespoň na 3 hodiny, ale můžeme ji tam nechat i přes noc.
Pak už to je jednoduché. Marinovaný lilek klademe na topinky, posypeme hrubě nastrouhaným balkánským sýrem a ozdobíme proužky červené papriky. Místo topinek můžeme použít i krajíce čerstvého chleba či jiný druh pečiva.