Pokud chceme mít maso na salátu studené, začneme přípravou kuřecích prsou (nebo jiného vhodného kuřecího masa - např. tzv. spodní filetky). Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na kousky. Na troše oleje ho osmahneme po všech stranách, osolíme a opepříme (můžeme použít i jiné oblíbené koření nebo směs). Necháme vychladnout.
Zvlášť orestujeme očištěné pokrájené žampiony a na kolečka nakrájenou cuketu. Na půlky pokrájíme cherry rajčata, na kostičky salátovou okurku. V misce ušleháme 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci vinného octa, trochu soli, cukru a pepře a touto zálivkou přelijeme pokrájenou zeleninu a žampiony. Promícháme a máme-li čas, necháme v chladnu trochu odležet.
Na talíře si dáme vrstvu opraného listového salátu (např. polníček, rukolu, špenát nebo prostě kousky hlávkového salátu). To je první vrstva. Na to navršíme zeleninový salát a vrchní vrstvu tvoří kuřecí maso. Podáváme s pečivem.
Poznámka: Uvedená množství je třeba přizpůsobit počtu strávníků