Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
České buchty
(vde)
recept číslo: 319
buchty.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

500 g hladké mouky
70 g cukru
1 vanilkový cukr
70 g tuku
citronová kůra
sůl
1 žloutek
20 g droždí
250 ml mléka

 

Postup

Odvážíme si hladkou mouku a necháme ji chvíli připravenou na míse v teplé místnosti. Mléko ohřejeme tak, aby bylo pouze vlahé, dáme do něj trochu cukru (asi půl kávové lžičky) a rozdrobíme kvasnice. Tuk (například Heru) necháme rozpustit a trochu zchladnout. K mouce přidáme cukr, vanilkový cukr a žloutek. Jakmile kvasnice vykynou, přilijeme mléko s kvasnicemi do připravených surovin. Také přidáme vlahý rozpuštěný tuk. Malinko posolíme a můžeme přidat i strouhanou citronovou kůru. Vařečkou vypracujeme hladké těsto, které se nechytá mísy. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme kynout až zdvojnásobí svůj objem. Ve středně teplé místnosti to trvá asi dvě hodiny.
Vykynuté těsto vyklopíme z mísy na pomoučený vál a rozdělíme ho na 24 stejně velkých kousků (tj. nejdříve na 4 kusy, každý z nich potom na tři kusy a nakonec každý z nich na dva kusy). Každý kousek těsta zakulatíme a ještě prázdný ho necháme na vále znovu trochu vykynout. Netrvá to však dlouho, než vytvoříme poslední prázdnou buchtičku, můžeme začít již s plněním té, kterou jsme dávali kynout jako první. Plníme povidly, zavařeninou, tvarohovou nebo makovou nádivkou. Z prázdné vykynuté buchty uděláme placku, lžičkou na ni dáme trochu náplně, okraje pevně spojíme a v dlaních vytvoříme kulatý bochánek, který opět vrátíme na vál. Takto pokračujeme až máme hotových všech 24 buchet. V troubě si na pekáči, ve kterém budeme péci buchty, rozpustíme asi 2 lžíce tuku (např. Heru). Pekáč po rozpuštění tuku z trouby vyndáme, dáme si jej blízko válu a klademe do něj jednu buchtu za druhou. Každou potřeme pomocí mašlovačky rozpuštěným tukem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě (asi 200 stupňů, ne více). Buchty při pečení ještě vykynou a vyplní případné mezery mezi sebou. Jakmile jsou upečené dozlatova, vyndáme je z trouby. Nejlepší jsou ještě vlahé, ale nejezte jich moc najednou!
?

Názory čtenárů

Dobry den, tak komentare nelhaly. Buchty jsou vynikajici. Jen jsem je pekla v teflonovem plechu a bohate staci pect na 180 stupnu. Dekuji a tesim se jak vyzkousim dalsi recepty :-)
Jana H dne 11.2.2016 12:54:49
Vyzkoušela jsem vaše buchty.Těsto se perfektně zpracovávalo a po upečení kouzelné.Takové buchty jsem ještě nejedla.Vláčné, měkké prostě super.
dne 12.7.2014 13:22:31
též jsem zkusila...Těsto vypadalo v pořádku, po vykynutí jsem zjistila, že trouba nefunguje..Tak jsem šla přes celé město k sousedce, tam jsem zjistila, že trouba je moc malá než pekáček..No.naštěstí jsem našla dobrovolníka, který se momentálně o buchty stará, protože já jdu do práce:-)) Je to mé první kynuté těsto a buchty...Takže pokud se to nepovede, nevadí..Já to nevzdám a až trouba bude spravená..Jde se na to znova.Děkuji za recept.
Zaneta dne 17.5.2013 18:46:19
:):):)
Stava dne 2.1.2013 19:16:48
Buchty jsou výborné! Těsto v pekárně na chleba!! Manžel si je jen a jen chválí!!
Vlaďka dne 28.5.2011 18:46:44
moc mi chutnali ale vypadaly blbe
vrd dne 8.5.2011 11:05:11
Těsto na buchty můžete připravit i v pekárně na chleba, pokud má pekárna samostatný program těsto. Musíte však dodržet pravidlo, že se nejdříve dají do pekárny tekutiny (včetně vzešlého kvásku) a pak teprve mouka, cukr a sůl. Těsto je nádherně vypracované, v ruce to tak nedokážu.
Ivča dne 8.1.2011 17:20:39
NEjlepší je mi 20 a poprvé dělal buchty jo .. A fakt se to povedlo ... Díky všem za radu ....... A super recept Toooomík dne 5.11.2010 08:21:58
Tooomm dne 5.11.2010 08:22:48
Tak těsto už mi kyne tak jsem zvědavá:-)ale šlo to zatim moooc dobře:-)
Deni dne 29.10.2010 10:53:51
Vyjmecne chutnaj i memu zmlsanemu manzelovi, takze super.. diky..Martina
Martina dne 28.10.2010 11:59:49
Ták buchty jsem dělala úúúúplně poprvé v životě...povedly se jsou moc dobré:-))JUCHů
fifcas dne 1.9.2010 20:55:03
Buchty jsou opravdu vynikající. Už jsem je vyzkoušela a jdu je dělat znovu.
Angelika dne 23.7.2010 14:15:09
du péct sem na to zvědav babička je taky pekla nebude to ono ale pokusim se držte palce
rosta dne 15.7.2010 20:23:59
ty buchty jsou super
Silva dne 8.7.2010 11:26:36
Ty buchty jsou skvěle!!!XD
Míša dne 8.7.2010 11:24:14
Zkuste mouku "ZLATKA"! Recept dobrý,dík.
Milan dne 3.6.2010 10:23:54
Buchty jsem zvládla a jsou krásné a dobroučké
Reny dne 18.4.2010 13:11:53
Buchty jsem nedávno dělala a musím říct, že to byly nejlepší buchty co jsem kdy ochutnala. Dala jsem tam prochu oleje i sádla a vydržely celý týden dobré a krásně vláčné. Mnam, mnam!!!
eva dne 14.4.2010 09:34:23
Buchty jsem nedávno dělala a musím říct, že to byly nejlepší buchty co jsem kdy ochutnala. Dala jsem tam prochu oleje i sádla a vydržely celý týden dobré a krásně vláčné. Mnam, mnam!!!
Eva dne 14.4.2010 09:33:41
Dobrý večer tak jsem dělala vaše buchty a děti se mohly utlouct jsou fakt moc dobrý.
martina dne 10.3.2010 19:39:46
Já dneska pekla podle tohoto receptu a buchty všem chutnaly, hned si ho uložím do počítače. Děkuji
Marcela dne 10.1.2010 14:02:21
babičky přidávaly do buchet sádlo a vyškvařený drůbeží tuk, pak byly měkké a žluté
Milena dne 5.1.2010 00:19:52
výborné
vasek dne 24.12.2009 17:51:11
Mohu potvrdit, že jsou skutečně dobré. Klasika. Recept doporučuji.
Michal - Karlovy Vary dne 16.12.2009 11:21:39
Ano, potvrzuji. Nejlépe se to podaří, když pečete v pohodě a s láskou. Pekla jsem buchty snad už tisíckrát, a málokdy jsou úplně stejné. I když je recept stále tentýž. Když jsem v pohodě, tak si mouku prosiju (tím se nadlehčí) a nechám ji chvíli v pokojové teplotě. Tuk nechám zchladnout tak akorát, má být vlahý. A pak těsto s láskou vymíchám, až je hladké a lesklé. Na zpracování těsta hodně záleží.
Česká hospodyňka dne 22.10.2009 07:47:27
Moje babička dělávala buchty zásadně z hladké mouky.Zkuste to, uvidíte, že jsou výborné!Já je peču z hladké i polohrubé.Obojí jsou dobré,když se pořádně propracují.Myslím,že babičky(ty starší), dávaly do buchet nějaký ten" omastek ", co doma našly, případně zbytky několikero druhů "omastků".Sádlo je super. Anebo taky žádný tuk, ale pekly s láskou.
tralala dne 21.10.2009 21:34:10
Nase babicky davaly do buchet sadlo.Ja davam olej a heru,tak pulkou. Jsou lepsi.Buchty se zadelavaji z pol.mouky-alespon nas to tak ucily ve skole. I drozdi se mi zda nejak malo-ja davam na1kg pol.mouky 2kostky.Nevim kolik to je,ale jsou dobre jeste za ctyri dny.Pokud ovsem vydrzi.
Jana dne 20.10.2009 09:46:09
Jak pekly buchty naše babičky,myslím,že žádný olej do těsta nepřidávaly a buchty byly jedna báseň skoro celý týden.Tak ať mi to někdo vysvětlí,čím to může být.Díky za rozumnou odpověď.
DANA dne 15.10.2009 17:01:49
TAk.Recept mam opsanej,jdu na to!!držte mi palce...
Barunka dne 29.9.2009 10:54:43
já osobně mouku dělám půl na půl..tak že polohrubou a hladkou ..jsou vláčnější když se přidá trochu oleje
miruna dne 24.3.2009 18:42:52
Chcete vyzkoušet dobrou náplň do buchet? Dejte do každé buchty malou lžičku tvarohu a k tomu malou lžičku meruňkové zavařeniny.
Iva dne 24.10.2006
ja som ich robil z polohrubej múky a dal som viac mlieka, asi 3,5dcl a sú výbornééééé
scherer012 dne 14.3.2006
Samozřejmě, že by se do těsta mělo přidat trochu oleje, protože tyhle buchty s hladkou moukou musí být druhý den tvrdý jako boty.
můrka dne 30.3.2004
Opravdu pouze z hladké mouky?
Přidala bych trochu polohrubé, a také možno nastrou-
hat bramboru, ev. trochu oleje pro vláčnost.
Hubáčková Slaný dne 27.3.2004
Dobré je potřít hlavně boky/spoje/,buchty se pak nespečou k sobě!
dne 27.12.2000
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".