Maso nakrájíme na plátky a lehce naklepeme. Osolíme a obalíme v mouce.
Očistíme si zeleninu a nakrájíme ji. Připravíme si také zeleninový vývar z kostky.
V kastrolu rozpálíme kousek sádla a na něm opečeme pokrájenou slaninu a připravené řízky. Ty vyjmeme a udržujeme v teple. Do výpeku přidáme kousek másla a opečemě na něm pokrájenou mrkev, celer a cibuli. Vrátíme maso, přidáme 3 zrnka nového koření, 4 zrnka pepře, 1 jalovčinku, trochu tymiánu, malý bobkový list a kousek citrónové kůry. Vše podlijeme zeleninovým vývarem a dusíme do měkka. Podle potřeby promícháme a podlijeme.
Měkké řízky vyjmeme, šťávu se zeleninou zaprášíme hladkou moukou a chvíli povaříme. Pak buď můžeme přecedit a do omáčky prolisovat jen trochu uvařené zeleniny nebo vše nahrubo rozmixujeme ručním mixérem. Do hotové omáčky přidáme trochu citrónové šťávy, červené víno a podle chuti dosolíme.
Poznámka: volně podle Zlaté úsporné kuchařky Anuše Kejřové.