Kousek kořene zázvoru (asi 2 cm) oloupeme (jde to dobře škrabkou na brambory) a jemně nastrouháme. Zbytek zázvoru uložíme do ledničky, kde by takto načatý měl vydržet.
Nastrouhaný zázvor zalijeme asi půl litrem horké vody. Můžeme přidat celou skořici a dva hřebíčky. Necháme louhovat asi 10 minut, přecedíme. Osladíme medem nebo cukrem, přidáme šťávu z citronu a popíjíme.
Poznámka:
Tento čaj rozehřeje celé tělo, je dobrý nejen při nachlazení.
Obdobně se dělá v létě zázvorová limonáda. Nastrouhaný zázvor se zalijem menším množstvím horké vody, nechá se vylouhovat a zcela vychladnout. Skořice ani hřebíčky se nepřidávají. Po zcezení se doplní sodovkou nebo minerálkou, přisladí hnědým cukrem, přidá se citrónová šťáva i kousky citrónu či pomeranče, lístky máty a kostky ledu.