Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Křížaly z jablek
(vde)
recept číslo: 3079
krizaly.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Jablka
 

Postup

Jablka nejdříve dobře omyjeme (nejlépe namočíme do dřezu s vlahou vodou a necháme chvíli odmočit). Pak vyjmeme, necháme okapat a jedno po druhém utřeme papírovou utěrkou. Důkladné umytí je nutné, protože jablka na křížaly neloupeme.
Z jablek odstraníme jádřince a části kolem bubáku a stopky. Nakrájíme je na dílky o síle 3 až 5 mm.

Můžeme sušit v sušičce na ovoce, ale tu já nemám, a tak suším jablka v elektrické troubě. Plech vyložíme papírem na pečení a na papír rozložíme jednu vrstvu pokrájených dílků jablek. Vložíme do trouby rozehřáté (pouze) na 60 st. C a zvolna sušíme. Do trouby lze dát najednou dva i více plechů, pokud máme v troubě větráček. Zároveň musí trouba zůstat trochu pootevřená, aby odcházela ven pára ze sušících se jablek. Pokud nedrží pootevřená sama, vložíme do dvířek třeba vařečku. Ke konci sušení lze teplotu trochu zvýšit (asi na 100 st.C) a sušení tak urychlit. Stejně ale trvá zhruba 4 hodiny.

Usušené křížaly uchováváme v suchu (například v uzavřené sklenici). Jsou dobré na malé a zdravější večerní mlsání třeba u televize.

Názory čtenárů

Kuchařinky, dělám křížaly skoro stejně, jen je suším na topení. Asi po dvou dnech je obrátím a třetí den jsou suché tak akorát. Má to své výhody. Ušetříte energii, voní vám celý byt jablky a dáte-li křížaly do pěkné krabičky či sklenice, máte hezký dárek pro kamarádky, které z principu nemlsají.
Iva dne 30.10.2012 17:46:39
Křížaly mam moc ráda taky dělám zobam to u televize místo chipsu.
Lenka dne 3.10.2012 11:37:56
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".