Nejdříve si rozpustíme máslo a necháme ho zchladnout. Může chladnout i na dně nádoby v pekárně. Do misky si dáme asi 4 lžíce z již odměřené vlahé vody, přidáme lžíci cukru a rozdrobíme čerstvé droždí. Po chvilce začnou kvasnice ožívat a vytvoří se kvásek. Do pekárny nalijeme zbytek připravené vlahé vody, nasypeme obojí mouku (hladkou prosijeme, aby se provzdušnila). Přidáme druhou lžíci cukru, sůl a do mouky mimo sůl nalijeme kvásek.
Pekárnu zapneme na program "celozrnný chléb". Chvíli po zapnutí zkontrolujeme, zda má těsto správnou konzistenci (je-li příliš tuhé, přidáme trochu vlahé vody, je-li příliš řídké, přidáme trochu mouky).
Když zazní signál, přidáme do pekárny nasekané ořechy a propláchnuté a oschnuté rozinky.
Hodnocení: Chléb je nejlepší čerstvý, ostatně jako každý chléb. I přes obsah rozinek ho klidně můžete podávat v kombinaci se slanými pokrmy.