Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Obrácený jablkový koláč
(vde)
recept číslo: 295
obracja.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

1 kg jablek
250 g cukru krupice
150 g tutku
4 žloutky
400 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
400 ml mléka
4 bílky
mouka a tuk na vymazání plechu

Poleva:
100 g moučkového cukru
100 g tuku (másla)
4 lžíce kakaa
1 lžíce škrobové moučky
2 lžíce mléka
2 lžíce rumu
 

Postup

Velký plech dobře vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na plátky. Rozložíme je stejnoměrně na celý plech. V misce utřeme změklý tuk s cukrem (trochu cukru dáme stranou) a do tuku s cukrem zamícháme žloutky. Do odvážené mouky přimícháme prášek do pečiva. Bílky dobře ušleháme a na závěr do sněhu přidáme odložený cukru. Do žloutkové směsi potom střídavě přidáváme mouku a mléko, nakonec lehce zamícháme sníh s cukrem. Takto připravené těsto nalijeme na jablka, rozetřeme a pečeme v předehřáté troubě. Prochladlý koláč polijeme polevou. Po jejím ztuhnutí krájíme na řezy.
Polevu připravujeme ve vodní lázni tj. v kastrolku, který nahříváme vodou, nikoliv přímo tepelným zdrojem. Nejdříve necháme rozpustit tuk, potom přidáme ostatní přísady a mícháme, až je směs hladká a houstne. Ještě chvíli třeme, potom nalijeme na koláč a rovnoměrně rozprostřeme.

?

Názory čtenárů

Také znám tento moučník, plech vytřít máslem, vysypat strouhankou a cukrem, poklást jablky, polít těstem, upéci a překlopit na druhou stranu a posypat skořicí, velmi dobrý.
Jarka dne 12.10.2012 19:53:56
I já hodělám ráda jen jablka strouhám,je to jak želatina.
lomačka dne 6.5.2008 18:56:33
Dělám ho malinko jinak a bez polevy, ale je moc dobrý a i manžel, který není moc na sladké, ho má rád. Na plech dávám alobal nebo pečící papír, který pomastím máslem, lépe se vyklopí.
Bery dne 17.10.2002
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".