Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Babiččina roláda*
(vde)
recept číslo: 294
roladaz.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

140 g polohrubé mouky
150 g krystalového cukru
5 vajec
na špičku nože prášku do pečiva
lžíce kakaa (pouze na kakaovou roládu)
krém (zavařenina) na plnění
papír na pečení

 

Postup

Jde o velmi jednoduchou roládu. Prášek do pečiva promícháme do mouky. Všechny suroviny dáme do šlehače a šleháme, až se cukr úplně rozpustí. (Pozná se to tak, že není slyšet narážení krystalků cukru do metel šlehače.) Chceme-li roládu kakaovou, přidáme ještě vrchovatou lžíci kakaa.
Na plech položíme papír na pečení tak, aby se na krajích zvedal přesně podle hran plechu a potřeme ho olejem. Ušlehané těsto nalijeme na upravený papír a rovnoměrně rozetřeme. Dáme péci do trouby na 200 stupňů. Těsto je upečené, jakmile se na krajích trochu začíná oddělovat od papíru. Hned po upečení "sklouzneme" těsto i s papírem z plechu - nejlépe na vál nebo velké prkénko a ještě teplé těsto zkoušíme rolovat, ale zatím bez náplně. Při tomto zkušebním rolování oddělíme také papír - jde to poměrně lehko. Jakmile těsto vychladne, potřeme plát krémem nebo rybízovou zavařeninou. Máme-li k dispozici čerstvé jahody, borůvky nebo višně, můžeme je přidat do krému. Lze použít také kousky kiwi. Ovoce velmi hezky roládu osvěží. Roládu potom poměrně pevně stočíme, zabalíme ji do alobalu a necháme trochu ztuhnout v chladnu. Před podáváním ji pocukrujeme a krájíme na plátky.
Poznámka: Roláda na obrázku je z kakaového těsta, jako náplň byl použit krém s příchutí koňaku (kupovaný polotovar).
?

Názory čtenárů

Ano, šlehají se všechny suroviny najednou.
vde dne 30.8.2015 18:23:01
Prosím, opravdu se šlehá vše najednou? I s moukou a kakaem??? Děkuji. Jana
Jana dne 29.8.2015 17:39:39
Moc děkuji, roláda se povedla a HLAVNĚ byla hned hotová a skoro bez nádobí!
Lucka dne 14.4.2012 18:51:57
Opravdu se šlehají vejce, cukr i mouka najednou a dohromady?
Miri dne 4.2.2012 17:45:27
Paráda!!! Jednoduché a výborné.Na netu je spousty receptů tento vyhrává
Alena dne 27.11.2009 20:10:31
Roláda perfektní,potřela jsem krémem, na krém pikantní domácí rybízovou marmeládu a podélně banán.Ve výsledku bezva chuť a oku lahodící zákusek, bohužel jen na několik málo okamžiků
šikulka dne 28.7.2007
JE TO FAKT VÝBORNÝ RECEPT.ZKUSILA JSEM JENOM S MARMELÁDOU A I PO TÉ SE ZAPRÁŠILO.VÝBORNÁ!!!
deni dne 27.2.2007
Souhlasím s Janou, dobrý a jednoduchý recept i pro začínající kuchařinky. Snad se ani nedá pokazit.
Maj dne 22.3.2006
Zkusila jsem Babiččinu roládu s vynikajícím výsledkem.Všichni byli spokojeni a roláda zmizela než jsem se rozkoukala.Hned další týden jsem ji musela zopakovat.Děkuji za přesný pracovní postup.
Jana Knížková dne 27.6.2004
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".