Nejdříve si uvaříme rýži, můžeme ji mít dokonce uvařenou předem a vychladlou, protože se v pokrmu znovu prohřeje. Doporučuji použít jasmínovou rýži, mám vyzkoušenou i rýži tří barev.
Oloupeme si cibuli a česnek a obojí pokrájíme. Cibuli na kostičky, česnek na plátky. Z chilli papriček odstraníme jadérka a pokrájíme je na proužky. Kuřecí maso pokrájíme na středně velké kousky.
Na větší pánvi rozpálíme olej. Vsypeme nakrájenou cibuli, česnek a chilli papričky a vše orestujeme. Pak přidáme kuřecí maso a opečeme ho do zlatova. Osolíme a opepříme. Nakonec přidáme rajčatovou konzervu i s nálevem, promícháme a chvilku společně podusíme. Rýži přidáváme až do hotového pokrmu a necháme společně prohřát.
Na talíři posypeme buď lístky citrónové bazalky (je proti běžné bazalce velmi jemná) nebo oregana.