Brambory oloupeme, překrojíme a uvaříme doměkka v osolené vodě. Vodu slijeme, brambory rozprostřeme na pečící plech a necháme v troubě trochu osušit. Potom je protlačíme lisem (jemně nastrouháme na robotu). Přidáme žloutky, na velmi drobné kostičky nakrájené uzené maso (lze nahradit šunkou, šunkovým salámem, uzenkou). Rukama zamícháme a vytvarujeme malé válečky. Ty obalujeme v mouce, v rozšlehaném vejci a ve strouhance. V rozpáleném oleji je hned smažíme dozlatova. Ideální je smažení ve fritovacím hrnci. Předem si těsto na krokety nikdy nepřipravujeme, pokud by se připravené krokety smažily až po delší době, začaly by ztrácet tvar a roztékat se. Bramborové krokety jsou vhodnou přílohou k rozmanitě upraveným masům (nikoliv však smaženým). Výborné jsou také tyto krokety se špenátem.