Do mouky rozdrobíme droždí, přidáme vlažné mléko, žloutky, rozpuštěné vlahé máslo, cukr,špetku soli a špetku muškátového květu. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Těsto můžeme připravit i v pekárně - suroviny vkládáme podle druhu pekárny. V pekárně Eta duplica, kterou používám, se nejdříve vkládají tekutiny - v tomto případě mléko, rozpuštěné vlahé máslo a žloutky. Potom všechny ostatní suroviny. Můžeme použít i instantní droždí místo klasického čerstvého. Po naplnění pekárny spustíme program pro přípravu kynutého těsta.
Vykynuté těsto rozválíme na lehce pomoučeném vále a nakrájíme na čtverce o straně asi 6 cm. Doprostřed každého čtverce dáme lžičku povidel. Rohy čtverce spojíme a pevně stiskneme. Takto připravené koláče necháme na plechu pod utěrkou znovu asi půl hodiny kynout v teplé místnosti. Zatím si připravíme sypání promnutím másla s cukrem a moukou.
Vykynuté koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem, povrch posypeme drobenkou (sypáním). Pečeme ve středně vyhřáté troubě (cca 170 st. C) do růžova. Nejlepší jsou čerstvě upečené, vlahé.
Poznámka:
Místo povidlové náplně můžeme použít také tvarohovou (250 g tvarohu ušlehaného s jedním žloutkem, lžící moučkového cukru a vanilkovým cukrem). Potom potřeme povrch koláčů zředěnými povidly a poklademe sypáním.