Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Moravské koláče
(vde)
recept číslo: 2796
mokol.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

400 g polohrubé mouky
20 g droždí
50 g másla
60 g cukru
2 žloutky
sůl
200 ml mléka
muškátový květ
citrónová kůra

Náplň:
švestková povidla

Sypání:
50 g másla
50 g moučkového cukru
50 g hrubé mouky
1 vejce na potření
 

Postup

Do mouky rozdrobíme droždí, přidáme vlažné mléko, žloutky, rozpuštěné vlahé máslo, cukr,špetku soli a špetku muškátového květu. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Těsto můžeme připravit i v pekárně - suroviny vkládáme podle druhu pekárny. V pekárně Eta duplica, kterou používám, se nejdříve vkládají tekutiny - v tomto případě mléko, rozpuštěné vlahé máslo a žloutky. Potom všechny ostatní suroviny. Můžeme použít i instantní droždí místo klasického čerstvého. Po naplnění pekárny spustíme program pro přípravu kynutého těsta.
Vykynuté těsto rozválíme na lehce pomoučeném vále a nakrájíme na čtverce o straně asi 6 cm. Doprostřed každého čtverce dáme lžičku povidel. Rohy čtverce spojíme a pevně stiskneme. Takto připravené koláče necháme na plechu pod utěrkou znovu asi půl hodiny kynout v teplé místnosti. Zatím si připravíme sypání promnutím másla s cukrem a moukou.
Vykynuté koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem, povrch posypeme drobenkou (sypáním). Pečeme ve středně vyhřáté troubě (cca 170 st. C) do růžova. Nejlepší jsou čerstvě upečené, vlahé.
Poznámka:
Místo povidlové náplně můžeme použít také tvarohovou (250 g tvarohu ušlehaného s jedním žloutkem, lžící moučkového cukru a vanilkovým cukrem). Potom potřeme povrch koláčů zředěnými povidly a poklademe sypáním.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".