Sušený hrách propláchneme a namočíme alespoň na 3 hodiny do studené vody (nejlépe přes noc). Polévku vaříme s dostatečným časovým předstihem, i když je hrách namočený, stejně to trvá déle, než změkne. K vodě a hrachu přidáme rozmačkaný česnek, nakrájenou cibuli, trochu mletého pepře a lžičku majoránky. Zatím nesolíme a zvolna vaříme. Asi po hodině varu část hrachu rozmixujeme ponorným mixérem. Polévku osolíme. Na pánvi rozpustíme lžíci másla a na ní orestujeme na plátky nakrájené žampióny. Vyjmeme z pánve a zatím odložíme stranou. Na stejné pánvi připravíme z další lžíce másla a hladké mouky jíšku, kterou rozmícháme ve vodě a zavaříme do polévky. Polévku s jíškou necháme asi 15 minut tzv. provařit. Nakonec případně dochutíme a vložíme orestované plátky žampionů a případně nasekanou zelenou petrželku.
Poznámka:
Je to vlastně pouze obměna tradiční hrachové polévky, místo opečených kousků pečiva jsme použili orestované žampiony. Polévka je relativně vydatná, připravuje se hlavně v chladných měsících roku. Bohužel na její přípravu se spotřebuje dost času, je však možné si ji připravit větší množství a část třeba zmrazit.